Που θα μας βρείτε

maps

ΓΕΩΡΓΙΑ ΛΕΛΛΟΥ
Αγιογράφος

Π. Ηλιάδη 9
Ελευσίνα τ.κ. 19200
Τηλ. 210 2611575
e-mail: Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

NewsLetter

captcha

Αρχιτεκτονική των βυζαντινών ναών

Την εποχή των διωγμών οι Χριστιανοί συγκεντρώνονταν σε σπίτια και τελούσαν τις "αγάπες" που ήταν δείπνα κοινά. Από το τέλος του 2ου αιώνα χρησιμοποίησαν ιδιαίτερους χώρους λατρείας που λέγονταν "οίκοι Θεού" ή "ευκτήριοι οίκοι" ή "εκκλησίες." Οι "αγάπες" καταργήθηκαν και καθιερώθηκε η τελετή της Θείας Ευχαριστίας το πρωί της Κυριακής. Τέτοιοι ναοί κτίστηκαν πολλοί τον 3ο αιώνα, καταστράφηκαν όμως με τους διωγμούς.
Δύο τέτοιοι ναοί , χρονολογούμενοι στο τέλος του 3ου αιώνα, έχουν αποκαλυφθεί στα Σάλωνα της Δαλματίας, κι άλλος των μέσων του 3ου αιώνα, στη Δούρα - Εύρωπό της Μεσσοποταμίας.
Μετά τη θριαμβευτική επικράτηση του Χριστιανισμού στα χρόνια του Μ. Κωνσταντίνου, άρχισαν να κτίζονται νέοι ναοί. Πολλοί απ’ αυτούς τους ναούς έχουν τον τύπο της βασιλικής που είναι οικοδόμημα δανεισμένο από τη Ρωμαϊκή αρχιτεκτονική, αλλά διαμορφωμένο, ώστε να καλύπτει τις ανάγκες του χριστιανικού ναού. Με την ονομασία "βασιλική"ήταν γνωστά τα ρωμαϊκά κτίσματα με πολλά κλίτη, δηλαδή κατά μήκος διαμερίσματα που χρησίμευαν ως δημόσιοι χώροι. Ο ναός είναι ορθογώνιος, επίμηκης. Μια από τις μικρές πλευρές του βλέπει στην Ανατολή κι εκεί σχηματίζεται η κόγχη (αψίδα) με την Αγία τράπεζα και το θρόνο του Επισκόπου. Ο ναός χωρίζεται συνήθως με δύο σειρές από κίονες σε τρία τμήματα (κλίτη), αλλά μπορεί να είναι και περισσότερα. Το μεσαίο κλίτος σηκώνεται πιο ψηλά απ’ τα άλλα, για να φωτίζεται με παράθυρα. Η στέγη του είναι αμφικλινής (σαμαρωτή), ενώ στα άλλα κλίτη επικλινής, και είναι μεγαλύτερο. Εκεί υπάρχει ο άμβωνας. Κολλητό στη δυτική πλευρά του ναού  έχουμε ένα χώρο που λέγεται νάρθηκας και προοριζόταν για τους κατηχουμένους. Μπροστά από το νάρθηκα ανοίγεται μια αυλή, η οποία έχει γύρω της στοά και λέγεται "αίθριο." Στο κέντρο του αιθρίου υπάρχει η "κρήνη ή φιάλη." Σε μερικές μεγάλες βασιλικές υπάρχει μια ακόμα αυλή. Γύρω από το κτίριο χτίζονται διάφορα συμπληρωματικά, βοηθητικά οικήματα. Πολλές φορές, σε μεγάλες βασιλικές μπροστά από το Ιερό Βήμα ανοίγεται ένα εγκάρσιο προς τα άλλα κλίτος, το οποίο ή εγγράφεται μέσα στο ορθογώνιο του ναού ή προεξέχει, και τότε το κτίριο σχηματίζει το σχήμα "Τ".

Περισσότερα...