Που θα μας βρείτε

maps

ΓΕΩΡΓΙΑ ΛΕΛΛΟΥ
Αγιογράφος

Π. Ηλιάδη 9
Ελευσίνα τ.κ. 19200
Τηλ. 210 2611575
e-mail: Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

NewsLetter

captcha

Πρωτοβυζαντινή περίοδος

 

'Οταν πρωτοεμφανίστηκε ο Χριστιανισμός δεν υπήρχαν ναοί για να τους διακοσμήσουν με αγιογραφίες και εικόνες. Παλαιά όμως παράδοση αναφέρει ότι πρώτος αγιογράφος υπήρξε ο ευαγγελιστής Λουκάς, ο οποίος ζωγράφισε τη Θεοτόκο και τους απόστολους Πέτρο και Παύλο.
Από το 2ο αιώνα οι χριστιανοί άρχισαν να κοσμούν τις κατακόμβες και τους τάφους με ζωικά και φυτικά θέματα παρμένα από την ειδωλολατρική παράδοση. Σύντομα όμως δημιουργούν χριστιανικά θέματα και παραστάσεις με συμβολικό και πάλι χαρακτήρα και με την τεχνοτροπία της Ελληνιστικής και Ρωμαϊκής εποχής.

Περισσότερα...

Μεσοβυζαντινή περίοδος

Την εποχή της εικονομαχίας (726 - 843) η θρησκευτική ζωγραφική έχασε την προστασία του κράτους κι έγινε λαθραίο έργο των καταδιωκόμενων μοναχών. Οι εικονομάχοι εξαφάνισαν πολλά έργα τέχνης. Σώθηκαν μόνο όσα βρίσκονταν εκεί που δεν έφθανε η οργή τους. Ο σταυρός ήταν το μοναδικό χριστιανικό σύμβολο που τον αποτύπωναν στην κόγχη (αψίδα) του Ιερού Βήματος. Στα  άλλα μέρη του ναού εικόνιζαν λαϊκά θέματα. Σκηνές κυνηγιού και τρύγου, περιπλοκάδες με πτηνά, ζώα, άνθη κ. λ. π.

Περισσότερα...

Υστεροβυζαντινή περίοδος

Μετά την κατάληψη της Κωνσταντινούπολης από τους σταυροφόρους (1204) η αγιογράφηση των ναών αποτελεί την κύρια έκφραση της τέχνης. Η Κωνσταντινούπολη απούσα, όμως η ζωγραφική της διασποράς συντηρεί, αλλά και μεταποιεί τις παλιές απόψεις. Η Υστεροκομνήνεια "κοινή"με τη δραματική υπερβολή και τη γραμμική διακοσμητική θεωρία της υποχωρεί. Νέα καλλιτεχνικά κέντρα δημιουργούνται. Ζωγράφοι από την Κωνσταντινούπολη εξόριστοι, από Θεσσαλονίκη, και Νίκαια δημιουργούν μεγαλόπνοα έργα με νέο ύφος. Οι μορφές γαληνεύουν και το πάθος εκφράζεται με λεπτούς τόνους συγκίνησης. Οι Βυζαντινοί της περιόδου αυτής αγαπούν πάρα πολύ την κλασσική αρχαιότητα. Ο Ελληνισμός ανανεώνεται για άλλη μια φορά.

Περισσότερα...

Μεταβυζαντινή εποχή

Το 1453 με την άλωση της Κωνσταντινούπολης περνάμε στην εποχή της Τουρκοκρατίας. Η εποχή αυτή χωρίζεται σε δύο περιόδους. Την πρώτη υπήρχε κάποια ανεξαρτησία και ανοχή στα μοναστήρια. Κτίστηκαν εκκλησίες που τώρα είναι πιο μικρές, χωρίς τη μεγαλοπρέπεια των Βυζαντινών χρόνων. Μόνο σε ορισμένα μέρη που οι σουλτάνοι έδωσαν προνόμια, κράτησαν την παλιά τους λάμψη. Τη δεύτερη, σταμάτησαν οι δραστηριότητες, εκτός της ζωγραφικής. Δωρητές Ρώσοι και Ρουμάνοι χρηματοδοτούν τις αγιογραφήσεις ναών.

Περισσότερα...