Που θα μας βρείτε

maps

ΓΕΩΡΓΙΑ ΛΕΛΛΟΥ
Αγιογράφος

Π. Ηλιάδη 9
Ελευσίνα τ.κ. 19200
Τηλ. 210 2611575
e-mail: Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

NewsLetter

captcha

Η ιστορία της Βυζαντινής αυτοκρατορίας

Η ιστορία της Βυζαντινής αυτοκρατορίας χωρίζεται σε τρεις περιόδους.
α΄)Την Πρωτοβυζαντινή που ξεκινάει με την ίδρυση της Κωνσταντινούπολης το 330 και τελειώνει με τον θάνατο του αυτοκράτορα Ηράκλειου το 641. 

β΄)Τη Μεσοβυζαντινή, από το 641 ως το 1204 που έγινε η κατάληψη της Κωνσταντινούπολης από τους Σταυροφόρους.

γ΄) Την Υστεροβυζαντινή, από το 1204 ως το 1453 που έγινε η άλωση της Κωνσταντινούπολης από τους Τούρκους.

Πρωτοβυζαντινή περίοδος

Ο Χριστιανισμός αντιμετωπίστηκε με εχθρική διάθεση από το επίσημο Ρωμαϊκό κράτος, σε αντίθεση με τις άλλες ανατολικές θρησκείες, απέναντι στις οποίες κρατούσε ανεκτική στάση. Ο πρώτος διωγμός εναντίον των χριστιανών εξαπολύθηκε από το Νέρωνα που κατηγόρησε τους χριστιανούς για τον εμπρησμό της Ρώμης. Ο μεγαλύτερος όμως, που ήταν κι ο τελευταίος, κράτησε από το 303 ως το 311 κι έγινε από το Διοκλητιανό με την παρακίνηση του καίσαρα Γαλέριου.

Περισσότερα...

Μεσοβυζαντινή περίοδος

  Τη δεύτερη περίοδο, οι κατακτήσεις των Αράβων και η εγκατάσταση των Σλάβων και των Βουλγάρων στη Βαλκανική, περιόρισαν την έκταση του Βυζαντινού κράτους. Ενώ οι εχθροί το απειλούν από παντού, στο εσωτερικό ξεσπάει μια θρησκευτική κρίση, η Εικονομαχία. Το 726 ο Λέων Γ΄'Ισαυρος απαγόρεψε την προσκύνηση των εικόνων.Ένας βαθύς διχασμός σημάδεψε για πάντα τη ζωή των ανθρώπων.

Περισσότερα...

Υστεροβυζαντινή περίοδος

  Η κατάληψη της Κωνσταντινούπολης από τους σταυροφόρους και η διάλυση της Βυζαντινής αυτοκρατορίας (1204) άλλαξε τον πολιτικό χάρτη της Ανατολής. Πλήθος μεγάλα και μικρά κράτη ιδρύθηκαν στη θέση του Βυζαντινού κράτους. Οι Λατίνοι δεν μπόρεσαν να καταλάβουν ολόκληρη την αυτοκρατορία. Σε Έλληνες ηγεμόνες έμειναν το μεγαλύτερο μέρος της μικρασιατικής περιοχής και η Ήπειρος. Σχηματίστηκαν τρία ισχυρά κράτη. Η αυτοκρατορία της Τραπεζούντας, το Δεσποτάτο της Ηπείρου και η αυτοκρατορία της Νίκαιας.

Περισσότερα...