Που θα μας βρείτε

maps

ΓΕΩΡΓΙΑ ΛΕΛΛΟΥ
Αγιογράφος

Π. Ηλιάδη 9
Ελευσίνα τ.κ. 19200
Τηλ. 210 2611575
e-mail: Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

NewsLetter

captcha

Μεσοβυζαντινή περίοδος

  Τη δεύτερη περίοδο, οι κατακτήσεις των Αράβων και η εγκατάσταση των Σλάβων και των Βουλγάρων στη Βαλκανική, περιόρισαν την έκταση του Βυζαντινού κράτους. Ενώ οι εχθροί το απειλούν από παντού, στο εσωτερικό ξεσπάει μια θρησκευτική κρίση, η Εικονομαχία. Το 726 ο Λέων Γ΄'Ισαυρος απαγόρεψε την προσκύνηση των εικόνων.Ένας βαθύς διχασμός σημάδεψε για πάντα τη ζωή των ανθρώπων.

  Ο Κωνσταντίνος Ε΄ ήταν εικονομάχος, όμως όταν πέθανε, η σύζυγός του αυτοκράτειρα Ειρήνη η Αθηναία που ήταν επίτροπος του γιού της Κωνσταντίνου ΣΤ΄,με την Ζ΄Οικουμενική Σύνοδο που έγινε στη Νίκαια το 788, αναστήλωσε τις εικόνες.

  Ο αυτοκάτορας Λέων Ε΄ Αρμένιος και αργότερα ο αυτοκράτορας Θεόφιλος έφεραν ξανά το θέμα της εικονομαχίας. Τέλος, η Θεοδώρα η σύζυγος του Θεόφιλου, όταν ήταν επίτροπος του ανήλικου γιού της Μιχαήλ Γ΄,με νέα σύνοδο στην Κωνσταντινούπολη το 843 που επικύρωσε τα πρακτικά της Ζ΄ Οικουμενικής Συνόδου, έκλεισε οριστικά το θέμα. Η Εκκλησία γιορτάζει την οριστική αναστήλωση των εικόνων την πρώτη Κυριακή της Σαρακοστής που ονομάζεται Κυριακή της Ορθοδοξίας.
  Η εποχή που ακολουθεί μετά την κρίση της Εικονομαχίας, είναι η πιο ένδοξη της αυτοκρατορίας. Στα χρόνια αυτά το Βυζάντιο έφτασε σε μια ακμή σταθερή για μεγάλο χρονικό διάστημα. Το 867, ο Βασίλειος Α΄ ιδρύει τη Μακεδονική δυναστεία. 'Εχουμε αγώνες πολλούς κατά των Αράβων και των Βουλγάρων. Το 904 οι Σαρακηνοί της Κρήτης χτύπησαν τη Θεσσαλονίκη. Η πόλη λεηλατήθηκε άγρια και πολλοί από τους κατοίκους που γλύτωσαν τη σφαγή πουλήθηκαν στα σκλαβοπάζαρα. Το 960, ο στρατηγός του αυτοκράτορα Ρωμανού Β΄, Νικηφόρος Φωκάς, μετά από πολιορκία που κράτησε ένα χρόνο ελευθέρωσε την Κρήτη από τους Σαρακηνούς. Το 963 έγινε αυτοκράτορας - κηδεμόνας των παιδιών του Ρωμανού Β.΄ Με μια σειρά  από εκστρατείες ξαναπήρε την Ταρσό της Κιλικίας, την Αντιόχεια και την Κύπρο από τους Άραβες. Ο διάδοχός του Ιωάννης Τσιμισκής ανέκτησε τη Συρία και την Παλαιστίνη. Το 971, ο Βασίλειος Β΄ προχώρησε ως τα νότια της Κασπίας και εδραίωσε τη βυζαντινή κυριαρχία. Το 1014, στην περιοχή Κλειδί νίκησε τους Βουλγάρους και διέλυσε το στρατό τους. Το 1018, η Βουλγαρία έγινε βυζαντινή επαρχία. Το 1019, ο Βασίλειος Β΄ανακήρυξε την Εκκλησία της Βουλγαρίας αυτοκέφαλη αρχιεπισκοπή με έδρα την Αχρίδα. Τον αρχιεπίσκοπο εξέλεγε ο αυτοκράτορας και ήταν 'Ελληνας από τους κληρικούς της Αγίας Σοφίας. Ο Βασίλειος Β΄πήρε τον τίτλο «Βουλγαροκτόνος».

  'Ενα από τα πιο σημαντικά γεγονότα της Βυζαντινής ιστορίας  ήταν το σχίσμα ανάμεσα στην ανατολική και δυτική Εκκλησία το 1054, όταν αυτοκράτορας ήταν ο Κωνσταντίνος Θ΄ο Μονομάχος και πατριάρχης ο Μιχαήλ Κηρουλάριος. Ανάμεσα στις δύο Εκκλησίες υπήρχαν κάποιες διαφορές που έπρεπε να ρυθμιστούν. Για να ξεπεραστεί η κρίση, ήρθε στην Κωνσταντινούπολη πρεσβεία του Πάπα με επικεφαλής τον καρδηνάλιο Ουμβέρτο. Οι βασικοί διαπραγματευτές Κηρουλάριος και Ουμβέρτος δεν μπόρεσαν να χειριστούν την κατάσταση. 'Εφτασαν στο σχίσμα, δηλαδη στην οριστική ρήξη, με πολύ σοβαρές συνέπειες για όλο το χριστιανικό κόσμο.
  Στα τελευταία χρόνια της Μακεδονικής δυναστείας, μια σειρά αδέξιοι αυτοκράτορες οδηγούν το κράτος σε παρακμή. Στην Ανατολή εμφανίζονται οι Σελτζούκοι Τούρκοι που σε σύντομο χρονικό διάστημα έχουν εγκατασταθεί στη Μ. Ασία.  Οι Νορμανδοι, λαός από το Βορρά, ταλαιπωρούν το βυζαντινό κράτος. Στη Δύση, μετά το σχίσμα, εχθρική διάθεση επικρατεί προς το Βυζάντιο.
  Το 1081, ανέβηκε στο θρόνο η Δυναστεία των Κομνηνών και το 1185 η Δυναστεία των Αγγέλων. Ακολουθούν οι Σταυροφορίες. Το 1204 οι σταυροφόροι κυριεύουν την Κωνσταντινούπολη.
  Χαρακτηριστικό αυτής της περιόδου είναι η διάδοση του χριστιανισμού. Βυζαντινοί ιεραπόστολοι αγωνίστηκαν για τον εκχριστιανισμό της Ρωσίας που γενικεύτηκε όταν ο ηγεμόνας των Ρώσων Βλαδίμηρος πήρε σύζυγο την πριγκίπισσα 'Αννα, αδερφή του Βασιλείου Β.΄ Τον 9ο αιώνα, δύο σπουδαίες μορφές που τιμώνται ως άγιοι από την Εκκλησία,  ο Κύριλος και ο Μεθόδιος, αδελφοί, κληρικοί και ιεραπόστολοι από τη Θεσσαλονίκη, κήρυξαν το χριστιανισμό κι εργάστηκαν για την κοινωνική αναμόρφωση των σλαβικών λαών. Άλλο χαρακτηριστικό της περιόδου είναι ο εξελληνισμός του κράτους. Επίσημη γλώσσα τώρα είναι η ελληνική. Επίσης η άνθηση του πολιτισμού σε όλους τους τομείς.Αυτοκράτορες σπουδαίοι ανέβηκαν στο θρόνο, προστάτεψαν τις τέχνες κι ευνόησαν τις πνευματικές δραστηριότητες.