Που θα μας βρείτε

maps

ΓΕΩΡΓΙΑ ΛΕΛΛΟΥ
Αγιογράφος

Π. Ηλιάδη 9
Ελευσίνα τ.κ. 19200
Τηλ. 210 2611575
e-mail: Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

NewsLetter

captcha

Φορητές εικόνες της Πρωτοβυζαντινής περιόδου

Από την πρώτη περίοδο της Βυζαντινής ιστορίας σώζονται λίγες φορητές εικόνες. Οι περισσότερες είναι εκτελεσμένες πάνω σε ξύλο με την εγκαστική τεχνική, η οποία χρησιμοποιεί το λιωμένο κερί ως συνδετική ύλη των χρωστικών ουσιών. Οι καλύτερες και περισσότερες εικόνες που έχουν διασωθεί απ’ αυτή την εποχή, προέρχονται από τη μονή της Αγίας Αικατερίνης στο Σινά. Εκτός από το Σινά, βρίσκονται σε μουσεία στη Ρωσία, στο Κάϊρο, στο Παρίσι, στο Βερολίνο κ.α.
"Ο Χριστός Παντοκράτωρ" είναι ίσως η παλαιότερη γνωστή εικόνα του Χριστού, εγκαυστική από τα μέσα του 6ου αι.
Επίσης, εγκαυστική του 6ου αι. η εικόνα του αγίου Πέτρου.

Περισσότερα...

Φορητές εικόνες της Μεσοβυζαντινής περιόδου

Από τη δεύτερη περίοδο της Βυζαντινής ιστορίας έχουμε πολλές φορητές εικόνες στο Σινά, στην Ελλάδα, στη Ρωσία στην Ιταλία κ.α. Είναι εικόνες κατασκευασμένες σε ξύλο με την τεχνική της ωογραφίας.
Στο Σινά έχουμε τα Επεισόδια από την ιστορία του Αβγάρου, εικόνα από τον 9ο αι.
Στο Βυζαντινό Μουσείο της Καστοριάς φυλάσσεται η εικόνα του προφήτη Ηλία του 10ου αι.

Περισσότερα...

Φορητές εικόνες της Υστεροβυζαντινής περιόδου

Από αυτή την περίοδο γνωρίζουμε σήμερα πάρα πολλές εικόνες.
Στο Σινά έχουμε πολύτιμες εικόνες. Το τετράπτυχο στο οποίο εικονίζονται το Δωδεκάορτο, ο άγιος Γεώργιος και ο άγιος Δημήτριος.
 Το εξάπτυχο στο οποίο εικονίζεται το Δωδεκάορτο.
Ο Χριστός Παντοκράτωρ, που είναι χαρακτηριστικός Παλαιολόγειος τύπος, και τον συναντάμε επίσης σε μία εικόνα που βρίσκεται στο μουσείο της Μόσχας, σε δύο εικόνες στο Βυζαντινό Μουσείο Αθηνών και σε μία στη Μυτιλίνη.
Την Κοίμηση της Θεοτόκου, από το 2ο μισό του 13ου αι.

Περισσότερα...

Φορητές εικόνες της Μεταβυζαντινής εποχής - Τουρκοκρατία

Μετά την άλωση, η βυζαντινή τέχνη επιζεί για άλλους τρεις αιώνες. Δύο χιλιάδες περίπου ονόματα ζωγράφων από την εποχή της Τουρκοκρατίας είναι ως τώρα γνωστά. Η Κρήτη που από το 1204 ως το 1669 ανήκε στους Βενετούς, υπήρξε ένα σημαντικό καλλιτεχνικό κέντρο. Εκεί η ζωγραφική φορητών εικόνων γνώρισε μεγάλη άνθηση. Σπουδαίοι ζωγράφοι στέλνουν έργα τους από κει σε όλο τον Ορθόδοξο κόσμο.

Περισσότερα...