Που θα μας βρείτε

maps

ΓΕΩΡΓΙΑ ΛΕΛΛΟΥ
Αγιογράφος

Π. Ηλιάδη 9
Ελευσίνα τ.κ. 19200
Τηλ. 210 2611575
e-mail: Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

NewsLetter

captcha

Ψηφιδωτά της Υστεροβυζαντινής περιόδου

Την περίοδο αυτή η τοιχογραφία αντικαθιστά το ψηφιδωτό, όχι μόνο για λόγους οικονομικούς, αλλά γιατί ανταποκρίνεται στις απαιτήσεις της νέας αισθητικής. 'Ομως και το ψηφιδωτό μας άφησε λίγα, αλλά λαμπρά δείγματα.
Στην Κωνσταντινούπολη έχουμε τα ψηφιδωτά της Μονής της Χώρας που αποτελούν το σπουδαιότερο σύνολο ψηφιδωτών της εποχής των Παλαιολόγων. Ανήκουν στο 1ο τέταρτο του 14ου αιώνα και εκτελέστηκαν με έξοδα του μαγάλου λογοθέτη Θεόδωρου Μετοχίτη, ενός από τους πιο καλλιεργημένους ανθρώπους της εποχής του, γι’αυτό και αντιπροσωπεύουν τους αριστοκρατικούς και λόγιους κύκλους της πρωτεύουσας.

Τα χαρακτηρίζει ισορροπία στη σύνθεση, ευγένεια στις μορφές και πλούτος στα χρώματα. Στον εσωνάρθηκα εικονογραφείται η παιδική ζωή της Παναγίας μέχρι τη γεννηση του Χριστού και στον εξωνάρθηκα η παιδική ηλικία και τα θαύματα του Χριστού. Στους τρούλους του εσωνάρθηκα, μέσα σε ακτινωτά πλαίσια, παριστάνονται προφήτες, βασιλιάδες και πατριάρχες, ενώ πάνω από την είσοδο που οδηγεί στον κυρίως ναό εικονίζεται ο Θεόδωρος Μετοχίτης να προσφέρει το ναό στο Χριστό.
Στα τέλη του 13ου αιώνα τοθετήθηκε και το μεγάλο και ωραιότατο ψηφιδωτό της Δέησης στο υπερώο της Αγίας Σοφίας.
Λίγα, αλλά σπουδαία ψηφιδωτά σώζονται στον τρούλο του ναού της Παμμακαρίστου και στο νάρθηκα του ναού των Αγίων Θεοδώρων.
Στη Θεσσαλονίκη, στο ναό των Αγίων Αποστόλων, ο Παντοκράτορας έχει καταστραφεί κατά ένα μεγάλο μέρος,  διασώζονται όμως δέκα προφήτες, στα σφαιρικά τρίγωνα οι τέσσερις ευαγγελιστές και μεταξύ του Ματθαίου και του Ιωάννου το 'Αγιο Μανδήλιο.
Από το 1280 έχουμε δύο ψηφιδωτές παραστάσεις στην Πόρτα - Παναγιά στη Θεσσαλία.
Από το1290 σώζονται στον τρούλο της Παρηγορίτισσας στην 'Αρτα μοναδικά ψηφιδωτά.