Που θα μας βρείτε

maps

ΓΕΩΡΓΙΑ ΛΕΛΛΟΥ
Αγιογράφος

Π. Ηλιάδη 9
Ελευσίνα τ.κ. 19200
Τηλ. 210 2611575
e-mail: Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

NewsLetter

captcha

Τοιχογραφίες της Πρωτοβυζαντινής περιόδου

 Από την εποχή αυτή, που είναι πριν την εικονομαχία, σώζονται λίγες μόνο τοιχογραφίες.
Στη Θεσσαλονίκη στο ναό του Αγίου Δημητρίου, στο σπουδαίο αυτό μνημείο της βυζαντινής τέχνης, σώζονται τμήματα τοιχογραφιών που αποδίδονται στην αρχική ζωγραφική του ναού τον 5ο αιώνα. Από τον 7ο αιώνα σώζονται παραστάσεις αγίων, αρχάγγελος στο ιερό και ιστορικής σκηνής τοιχογραφία που παριστάνει θριαμβευτική είσοδο αυτοκράτορα στην πόλη, ίσως του Ιουστινιανού Β΄το 688.
Στην Επισκοπική Εκκλησία των Στόβων, λίγες τοιχογραφίες από την εποχή γύρω στο 500.

Περισσότερα...

Τοιχογραφίες της Μεσοβυζαντινής περιόδου

Με το τέλος της εικονομαχίας (726 - 843) ξεκινάει η λαμπρή εποχη της "Αναγέννησης των Μακεδόνων."

Από τον 9ο αιώνα σώζονται λίγες τοιχογραφίες.
Στη Θεσσαλονίκη, στη Ροτόντα (Άγιος Γεώργιος), έχουμε την Ανάληψη στην αψίδα του ιερού.
 Στην ίδια θέση αυτή την εποχή και η Ανάληψη σε τοιχογραφία ναού στην Άμαστρη της Παφλαγονίας.
Στην Περιστερά, κοντά στη Θεσσαλονίκη στο ναό του Αγίου Ανδρέα, διατηρείται ένα μέρος της τοιχογραφίας του κεντρικού τρούλου με τον Χριστό στην κορυφή και τους Αποστόλους στο τύμπανο.
Την εποχή αυτή τοποθετούνται πιθανότατα οι ωραίες τοιχογραφίες στο ναό της Σάντα Μαρία στο Καστελσέπριο, κοντά στο Μιλάνο. Εκεί οχτώ παραστάσεις προβάλλουν το δόγμα της ενσάρκωσης.

Περισσότερα...

Τοιχογραφίες της Υστεροβυζαντινής περιόδου

Μετά την κατάληψη της Κωνσταντινούπολης από τους Λατίνους το 1204, νέα καλλιτεχνικά κέντρα δημιουργούνται. Ζωγράφοι από την πρωτεύουσα εξόριστοι, τη Θεσσαλονίκη και τη Νίκαια, με το εξαίρετο έργο τους ανανεώνουν κι αναβαθμίζουν τη μεγάλη τέχνη της εποχής των Μακεδόνων. Έχουμε την τέχνη της Διασπορας.
Στη Σερβία, το 1209 οι έξοχες τοιχογραφίες στη μονή της Παναγίας Στουντένιτσα,  μαρτυρούν την έλευση του καλλιτέχνη τους από την Κωνσταντινούπολη και οριοθετούν το πέρασμα σ’αυτή τη νέα εποχή. Επίσης, το 1222-28 στο ναό - μαυσωλείο της μονής της Μιλέσεβα και το 1229 στη Ζίτσα.

Περισσότερα...

Τοιχογραφίες της Μεταβυζαντινής εποχής - Τουρκοκρατία

 Στα Μετέωρα το έτος 1483, ιστορείται το παλαιό καθολικό της μονής της Μεταμορφώσεως.
Επίσης στα Μετέωρα το 1527, ο κρητικός ζωγράφος Θεοφάνης Στρελίτζας -  Μπαθάς, ιστορεί το καθολικό της μονής του Αγίου Νικολάου του Αναπαυσά και το 1552 το νέο καθολικό της Μεταμορφώσεως.
Το 1535, ζωγραφίζει το καθολικό της Λαύρας στο Άγιον Όρος. Το 1546 με το γιό του Συμεών, ιστορεί εκεί τη μονή Σταυρονικήτα. Ο Θεοφάνης Στρελίτζας είναι ο  σπουδαιότερος εκπρόσωπος της Κρητικής σχολής.

Περισσότερα...