Που θα μας βρείτε

maps

ΓΕΩΡΓΙΑ ΛΕΛΛΟΥ
Αγιογράφος

Π. Ηλιάδη 9
Ελευσίνα τ.κ. 19200
Τηλ. 210 2611575
e-mail: This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.

NewsLetter

captcha

Μεταβυζαντινή εποχή

Το 1453 με την άλωση της Κωνσταντινούπολης περνάμε στην εποχή της Τουρκοκρατίας. Η εποχή αυτή χωρίζεται σε δύο περιόδους. Την πρώτη υπήρχε κάποια ανεξαρτησία και ανοχή στα μοναστήρια. Κτίστηκαν εκκλησίες που τώρα είναι πιο μικρές, χωρίς τη μεγαλοπρέπεια των Βυζαντινών χρόνων. Μόνο σε ορισμένα μέρη που οι σουλτάνοι έδωσαν προνόμια, κράτησαν την παλιά τους λάμψη. Τη δεύτερη, σταμάτησαν οι δραστηριότητες, εκτός της ζωγραφικής. Δωρητές Ρώσοι και Ρουμάνοι χρηματοδοτούν τις αγιογραφήσεις ναών.


Στην Κρήτη όπου υπάρχει κατοχή Ενετών, κατέφυγαν πρόσφυγες από την Κωνσταντινούπολη και το Μυστρά και η Μεγαλόνησος έγινε το καλλιτεχνικό κέντρο της εποχής. Η καλλιτεχνική δραστηριότητα όμως εκεί αφορούσε περισσότερο την κατασκευή φορητών εικόνων.
Αντίθετα, στον υπόλοιπο ελλαδικό χώρο και κυρίως στα Μετέωρα και στο 'Αγιο 'Ορος, Κρητικοί ζωγράφοι με σπουδαιότερο τον Θεοφάνη Στρελίτζα - Μπαθά, ιστορούν ναούς με εξαίρετες τοχογραφίες.
Το 1669 η Κρήτη κατελήφθη από τους Τούρκους. Η Βυζαντινή τέχνη συνέχισε σε άλλα καλλιτεχνικά κέντρα να δημιουργεί, να συντηρεί την παράδοση και να κρατάει ζωντανή τη φλόγα του Ελληνισμού και της Ορθοδοξίας.